Project pannaveld bivakkeert in de eindfase, een aanwinst voor jong en oud op sportpark “De Does”.

De aanleg van het pannaveldje bij GSV’38 nadert zijn einde. Een schitterend project wat zijn weerga niet kent. Een multifunctionele groene mat voor de jonge voetballertjes om de beginselen te leren, er kan op worden getraind, voetvolley of gewoon gevolleybald worden, maar het is ook een aanwinst om de ouderen in onze gemeenschap te laten genieten van de buitenlucht door samen met een bewegingstherapeut een potje trefbal of andere balspellen te beoefenen op sportpark “De Does”…..niets is meer onmogelijk!
Zelfs Tony Ashek (organisator van de succesvolle 1e Giese triathlon j.l.) wil binnenkort bij GSV’38 starten met Bootcamp trainingen   ….maar dit allemaal even terzijde.
Voordat ik verder ga met een update over de stand van zaken omtrent het pannaveld, neem ik u graag even mee terug na maandag 1 juli, toen zijn we met één van de (vele) plaatselijke sponsors begonnen met het afgraven en afvoeren van de grond, fase 1 van het project.
Voor de afvoer was het Familiebedrijf Weijers (“De Genders“) benaderd en met succes! Arjan Weijers had vakantiewerker Stefan Plomp gestuurd, een enthousiaste en een liefhebber van grote tractoren.


Om ervoor te zorgen dat de aanleg geen verdere vertraging opliep, zijn verdere voorbereidende werkzaamheden aan het pannaveldje verricht.
Zo had Vossen bestratingen (Vossen buitenleven gevestigd te Doesburg) ons een mooie partij tegels en banden geleverd, waarmee we de eerste stappen konden zetten. Inmiddels is de nieuwe site ook online “vossenbuitenleven”.Dankzij Jeroen Wieggers (Ries Wieggers transport) werden de geleverde tegels en banden in kleine bruikbare porties over de pallets verdeeld voor verdere verwerking in en rond het pannaveld.
Dankzij Theo Scheperkamp van K3Delta  en Jodi Koopman was de basis van een goede fundering verzekerd.
Er lag een forse hoeveelheid speciale M3D zandvoorraad op de parkeerplaats, een imposante hoop,is naar de bouwplaats gebracht voor verdere verwerking.

Tuinconcept (Harm Lonkema) kon vervolgens aan de slag om het zand met de kleine shovel te verdelen, zodat de trilplaat haar werk kon doen.

Na een week konden we met een kleine groep enthousiastelingen in de avonduren beginnen om de contouren van het toekomstige pannaveld zichtbaar te maken.
Tot zover een terugblik van fase 1…..het begin was gemaakt, maar met de vakanties in aantocht wisten we bij voorbaat al dat de aanleg enige stagnering zou oplopen, ook dat was ingecalculeerd.
Gelukkig bleef onze alleskunner Kees ons tijdens de aanleg trouw……, de kabels van de robotmaaier en de verlichting waren opgegraven en verplaatst,zo konden de 40×60 tegels rondom het veld worden gelegd….het geraamte stond!Nog voordat onze stratenmakers ( Bram Wissink en Gerald Hendriksen) van hun welverdiende vakantie gingen genieten, konden we nog even rekenen op de spontane hulp van Remco Schaars, Jurgen Hendriksen en Gerwin Zwaan om zo toch nog wat extra “meters” te maken.
Het zandbed om de eerste 30×30 tegels te leggen, kon op hoogte worden gebracht en de drainageslangen konden in het veld worden verwerkt voor een goede waterafvoer in de toekomst.
De ondergrond en het zandbed (25 cm) is belangrijk onderdeel in het proces, voor de later aan te brengen sporttechnische toplaag ( 10 cm Granulight), het zandbed is dan ook goed ingewaterd en met zwaar materiaal aangetrild, en geëgaliseerd.
Nu was het de beurt aan het bedrijf ROLUGRO, een gespecialiseerd bedrijf in het aanleggen en onderhoud van kunstgras en sportvelden. De keus om met dit bedrijf in zee te gaan was snel gemaakt, na het zien van enkele gerealiseerde projecten, vakmensen pur sang!

60 ton aan Granulight lag inmiddels op de parkeerplaats gestort voor verdere verwerking. Het is een lichtgewicht ophoogmateriaal, milieuvriendelijk, goed waterdoorlatend en ongevoelig voor vorst. Daarnaast is het NOC-NSF goedgekeurd voor dit soort pannaveldjes.


De basis was gelegd voor het groene matje…. nu was het de beurt aan de volgende groep vakmensen (waaronder twee Estlander) om de ondergrond te voorzien van een mooi groen tapijt.


Aan het einde van een lange werkdag lag het lang gekoesterde veldje erin…wat een metamorfose!
Nadat woensdagavond j.l. rond de klok van 21.00 uur (op de terugreis van het Brabantse Someren naar Groenlo) nog even door twee enthousiaste werknemers van Rolugro het benodigde materialen op ons sportpark was gedeponeerd, kon er donderdagochtend door hetzelfde tweetal een start worden gemaakt voor de afwerking.

Diverse Big Bags gevuld met 4,5 ton mengsel van zand en kurk kon worden verwerkt in en op het groene tapijt. Onze plaatselijke Doe-Het-Zelf Ebbers had op deze ochtend zijn heftruck beschikbaar gesteld om het werk iets dragelijker te maken… Glenn nogmaals bedankt voor het gulle gebaar…ook nu bleek weer “Samen kunnen we veel”.


Nadat de eerste drie lagen zand/kurk waren geborsteld, werd de rubberen toplaag aangebracht…om zo een goed dempende ondergrond te creëren.


Na ruim twee maanden werken is het resultaat nu al fantastisch….maar we zijn er nog niet.
De komende week zal het laatste stukje betonbandjes en tegelwerk gereed zijn en volledig zijn afgetrild, zodat we waarschijnlijk volgende week ook kunnen starten met het plaatsen van het hekwerk rondom het pannaveld.
Voor deze klus zal Remco Schaars met zijn werknemers belangeloos het voortouw nemen, wat natuurlijk een schitterend gebaar is, en wij zullen hun daarbij ondersteunen!
Al met al….we zijn er nog niet, maar we liggen op koers om iets moois te realiseren voor jong en oud in Giesbeek.

Projectleiders Epco en Moninca