Historie
Na enkele jaren in de schaduw te hebben gevoetbald, werd op 12 juni 1938 toch een voetbalvereniging opgericht in Giesbeek met de naam: RKGVV. Rooms Katholieke Giesbeekse Voetbal Vereniging. Van deze oprichting werd melding gedaan bij de Utrechtse Bond omdat daar alle nieuwe verenigingen werden geregistreerd.
In het begin
De secretaris toentertijd was M. Bernds wonende aan de Meenschestraat te Giesbeek. De heren Johan Berends, Jan Jansen en pastoor Gribnau waren de gangmakers achter een oprichtingsvergadering. Het bestuur werd aangevuld door Herman en Hendrik Wieggers.
Het bestuur 1971 in de nieuwe bestuurskamer van RKGVV naar GSV ‘38.
V.l.n.r; Jan Beerntsen, Gradus Verhoef, Wim Senhorst, Arend Worm, Jan Leenders, Arnold van Swaemen.
RKGVV schreef zich in met drie elftallen die alle drie uitkwamen in de 3e klasse onderafdeling. Eerste wedstrijd werd gespeeld tegen RGDVV 2 uit Doesburg. De partij werd met 4-1 gewonnen met het eerste doelpunt in de geschiedenis gemaakt door Wim Senhorst.
Wim schreef in zijn geschiedenisverhaal dat hij een rood shirt had gekregen van de vereniging met een wit boord. Hij moest verder alles zelf kopen waaronder voetbalschoenen voor 2,95 gulden bij Frans Seegers de plaatselijke schoenmaker. Onder de voetbalschoenen zaten leren noppen vastgespijkerd. Kleedkamers waren er niet en je ging met de voetbalkleren aan naar het veld. Gasten moesten zich omkleden in het café aan de dijk. We speelden toen op de “wei van Arntz” ongeveer waar later het trapveldje is geweest bij de Past. Slingerstraat. Na de oorlog in 1948 kreeg RKGVV 250 gulden subsidie om een veld te egaliseren.
Wim schreef in zijn geschiedenisverhaal dat hij een rood shirt had gekregen van de vereniging met een wit boord.Het bestuur van 1975 al zittend v.l.n.r.; Gradus Verhoef, Jan Otten,Wim Kelderman en Wim Senhorst.
met het Jeugdbestuur staand daar achter v.l.n.r; Rinus Beerentsen, Arnold Berends, Henk Kelderman, Derk Rooding en Jan Beerentsen.
Enige jaren later, in 1957, verhuisde de club naar het “weiland van Seegers” want daar was een pomp, kleedhokken, een veld en twee doelen.
Wel natuurlijk eerst de koe van Jan Seegers eraf alvorens men wilde voetballen. De bats om de koeienvlaaien van het veld te scheppen stond achter in een op- slaghok. Nu staan er op dit veld huizen van het ‘zwarte woud”. In 1970 werd, na vele discussie in de gemeenteraad van Angerlo, de stap gezet naar het nieuwe sportterrein aan de Meentsestraat De Does.
Het bestuur tijdens het 60 jarig jubileum.
V.l.n.r; Johan Geurds, Jan Wieggers, Piet Zuijdam, Jaap Puper, Albert Rietman, Geert Nijland en Aloys van den Boom.
De sportieve successen door de jaren heen
De jongens, en in de jaren 90 ook meiden, gingen een balletje meespelen in de regio en ver daar bui- ten. Na de officiële start in 1938 was er een opwaartse kwaliteitslijn en veerkracht te zien binnen de vereniging. Geleidelijk aan bleef het ledental groeien en in 1965 stond de ledenteller op 230 mensen. (136 senioren, 57 junioren en 37 pupillen). Voetballend werden het wat mindere jaren maar het duurden dan ook niet al te lang op RKGVV begon weer op te leven. Na de verhuizing op het nieuwe sportpark De Does werd in 1971 de afdelingsbeker (Gelderland) gewonnen. Met 1300 toeschouwers langs de kant, waarvan vijf bussen vol uit Giesbeek, werd in de verlenging van 5-2 gewonnen van Beltrum. Spelers waren onder andere, Rien Langeberg, Louis de Wild, Teun van Hemert, Wout van Aalst, Geert Kelderman, Arnold Berends, John IJsselstein, Huub Vossen, Johan Geurds, Peter Smeets, Herman de Wild, Tonnie Senhorst, Harrie van Aalst en Jan Verhoef. Dit was de basis voor nog meer succes want na een verjonging binnen het team werd in 1976 de derde klasse bereikt. 1-1gelijkspel in Steenderen door en kopbal van jonkie John de Wild was voldoende om te promoveren en er ontstonden Zuid Amerikaanse taferelen op het veld.
Intussen was in 1971 de naam gewijzigd van RKGVV naar GSV’38, hiermee werd de deur opengezet om o.a. tijdens vergaderingen ook niet katholieken stemrecht te geven.
Doordat er diverse clubs in de regio, toen ook al, spelers gingen benaderen degradeerde de club na drie jaar. In 1995 wist GSV’38 zich weer te herpakken met jonge spelers zich weer en na een goed reeks werd er bij WWNA in Apeldoorn met 4-0 gewonnen waarmee de groep promoveerde naar de vierde klas. Treffers waren er van Tonnie Reessink, John de Wild en twee maal Joost Kelderman. In 1996 kwam de wederopstanding en GSV’38 promoveerde men naar de derde klas nadat er thuis met 6-1 van Concordia Wehl had gewonnen met een geweldige goal van Ries Wieggers.
Leider Jan Leeders en trainer Henk Vos brachten de jongens Marius Huting, Arjan Schouten, Jeroen Wieggers, Guido Driessen, Jan en Ries Wieggers, Hugo Derksen, Henry Vree, Dennis van Aalst, Jerzy Zwartkruis, Gerben Zwaan, Louis van Boom, Christiaan en Erwin Willemsen met Eric van Velzen naar een zeer stabiel derde klasser. Even leek de 2e klas nabij want in de nacompetitie moest GSV’38 twee wedstrijden binnen 48 uur afwerken terwijl mede poulegenoot DVC’26 twee weken rust mocht nemen. Protesten hielpen niet want de KNVB was onverbiddelijk. Na een gelijkspel zaterdagavond thuis tegen Angeren 3-3, moest men 2e Pinksterdag bij een temperatuur van 30 graden tegen een fris Dvc’26. GSV’38 kwam op voorsprong 1-3 maar zag het laatste half uur het kaarsje uitgaan er verloor met 5-3.
Als tik op de neus werd GSV’38 het seizoen later ingedeeld in de 3e klasse B richting Nijmegen, Groesbeek en Wageningen. Achter deze reden zijn we nooit gekomen. Na een verblijf van vijf seizoen kwam de 4e klas weer in beeld. Na degradatie in 2001 stond er weer een frisse spelersgroep die aan de toekomst moest gaan bouwen. Na zeven leuke seizoenen volgde opnieuw degradatie en na twee seizoenen, waarbij twee maal de nacompetitie werd gehaald, was het de tweede keer raak door in de slotminuten te scoren tegen AD’69. Eerst was het jonkie Branco Reessink die GSV na en mooie actie op voorsprong bracht maar doordat keeper Jarno Witjes opzichtig te veel tijd bijtrok werd uit een gegeven vrije trap de 1-1 ingeschoten. De droom leek in duigen te vallen want AD’69 had aan en punt genoeg. In de slotminuten wist Reessink, Renko van Dellen vrij te spelen en hij schoot GSV’38 weer naar de 4e klas met 2-1. Giesbeek was in extase, schreef de Gelderlander. Doordat wederom omliggende verenigingen GSV-spelers gingen benaderen en hiermee de op- bouw voor een stabiel team werd verstoord, volgde na 3 seizoen weer degradatie naar de 5e klasse. De huidige trainer Henk Drenth heeft de weg van verjonging ingeslagen en kon nu putten uit een team met een gemiddelde leeftijd van 19,6 jaar.
Na de degradatie werd er vanuit de 5e klasse bewezen dat er voetbalgroei in de vereniging zat. Enkele spelers die hun heil elders hadden beproeft keerden terug op het warme nest van “de Does” en er ontstond een leuke jonge groep met volop beleving en teamgeest. Deze jonge leergierige groep heeft het voor elkaar gekregen om promotie te realiseren naar de 4e klasse. Bijzonder hierbij is dat er een “Liemersrecord” aan punten zijn behaald, maar liefst 71 punten. Er werd 23 maal gewonnen, twee keer gelijk en 1 verloren (vlak voor tijd). De overwinningsreeks van 17 wedstrijden ongeslagen was aanleiding voor omroep Gelderland om via de TV hier aandacht aan te besteden. Tevens was GSV’38 de enige zondagamateurclub van Nederland zonder puntverlies over 17 wedstrijden. Via de nacompetitie in deze 4e klasse werd de heenwedstrijd bij AD’69 uit Aalten met 2-3 gewonnen. Een week later was de return op sportpark “de Does” en bleek de 0-0 voldoende te zijn voor promotie naar de 3e klasse, waarmee GSV’38 voor de 3e maal in haar geschiedenis in mag deelnemen.
Na de vijfde klasse nog ff aanvullen tot promotie derde klasse!!!!