Spelregels

Er zijn voor het komende seizoen  2020-2021 een paar nieuwe spelregels /  aanpassingen gedaan, om het voetbal nog attractiever te maken:
Onderstaand leest u de meest in het oog springende wijzigingen:

 • De belangrijkste wijziging is dat aanvallend hands niet altijd meer wordt bestraft.
 • Bij hands is het nu nog zo dat een aanvallende handsbal te allen tijde een vrije trap voor de tegenstander betekent, ook als een speler de bal met de arm raakt ver voordat er gescoord wordt.Door de regelwijziging geldt dat de scheidsrechter alleen nog ingrijpt als vlak na de handsbal een grote kans tot stand komt of gescoord wordt. Als er in een zeer vroeg stadium van een aanval hands gemaakt blijkt te zijn, wordt er dus niet meer alsnog ingegrepen.
 • Tot en met dit seizoen is het verder bij strafschoppen zo dat een keeper geel krijgt als hij een inzet stopt door te vroeg van zijn lijn te komen. In de nieuwe regels krijgt hij eerst een waarschuwing en pas bij een tweede keer een gele kaart. Bovendien wordt een penalty niet meer opnieuw genomen als een spelers naast of over schiet of het aluminium raakt terwijl de keeper te vroeg van zijn lijn komt, tenzij de doelman er voordeel van heeft.

Om de webinair van de spelregelwijzigingen 2020-2021 te zien , klik hier.

Afgelopen seizoen 2019-2020, waren er in het voetbal al een aantal nieuwe spelregels met betrekking tot het wisselen, de handsbal, de doeltrap en aanvallers in de muur van de verdedigende partij bij een vrije trap etc in werking gesteld.

Onderstaand leest u de meest in het oog springende wijzigingen:

 • Strafschoppenserie
  Als er een strafschoppenserie aan te pas moet komen om een beslissing te brengen, gaat het vanaf dit seizoen weer om-en-om. Team A begint, team B neemt daarna een strafschop, daarna weer Team A, enzovoort. De ABBA-procedure, die vorig seizoen werd gebruikt, bestaat niet meer.
 • Plek van wisselen
  Als een speler gewisseld wordt, kan de scheidsrechter bepalen dat dit bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn moet gebeuren. De scheidsrechter kan dit bijvoorbeeld beslissen om tijdrekken te voorkomen, of in het geval van een blessure.
 • Doeltrap
  Een doeltrap, of een vrije trap in de eigen zestien meter, hoeft niet meer eerst uit het strafschopgebied voordat een medespeler de bal mag aanraken. De bal is in het spel vanaf het moment dat deze is getrapt en duidelijk beweegt. Alleen de opbouwende partij mag de bal direct in de zestien meter aanraken.
 • Scheidsrechterbal
  Bij een scheidsrechterbal mag er voortaan maar één speler in de buurt staan van de scheidsrechter, als hij de bal laat vallen. Dit moet een speler zijn van het team dat de bal als laatste heeft aangeraakt. De rest van de spelers moet op minimaal vier meter afstand staan. Als er een scheidsrechtersbal in het strafschopgebied is, is deze altijd voor de keeper.
 • Kaarten voor teamofficials
  Een scheidsrechter kan ook een gele of rode kaart geven aan teamofficials. Teamofficials zijn alle stafleden die langs het veld zitten, zoals de coach, verzorger of teammanager. Afgelopen seizoen is hier al mee geëxperimenteerd in het betaald voetbal, vanaf komend seizoen geldt het ook voor het amateurvoetbal.
 • Muurtje
  Als de verdedigende partij bij een vrije trap een muurtje neerzet van drie of meer spelers, moeten alle aanvallers minimaal één meter afstand houden van dit muurtje. Als de aanvallers zich hier niet aan houden, volgt er een indirecte vrije schop voor de verdedigende partij.

 

Documenten spelregels

Met ingang van seizoen 2020-2021 zijn er weer heel wat spelregels aangepast.Met de onderstaande documenten bent u geheel op de hoogte van de geldende spelregels:

Klik hier voor de rol van de spelbegeleider bij het pupillenvoetbal.
Klik hier voor de rol van de ouder/verzorger bij het pupillenvoetbal.
Klik hier voor de rol van de trainer/leider bij het pupillenvoetbal.

 

Strafcodes

De tuchtzaken amateurvoetbal heeft aantal strafcodes drastisch verminderd. Momenteel worden er bij gele en rode kaarten acht strafcodes  gebruikt. Alle gele kaarten worden ondergebracht in één strafcode, voor de directe rode kaarten zijn er zes codes. Daarnaast is er de code ‘Overige overtredingen begaan door teamofficials.

De acht strafcodes zijn;
1).Gele kaart.
2).Onreglementair voorkomen van een doelpunt of ontnemen van een duidelijke scoringskans.
3).Ernstig gemeen spel (tijdens een duel om de bal).
4).Gewelddadige handeling (buiten een duel om de bal).
5).Beledigen.
6).Bedreigen.
7).Spuwen.
8).Overige overtredingen begaan door teamofficials.

De onderstaande video’s geven u misschien een duidelijker beeld weer van wat men onder de strafcodes verstaat.

Video’s
Video strafcode 2
Video strafcode 3
Video strafcode 4
Video strafcode 5
Video strafcode 6
Video strafcode 7
Video strafcode 8