Landjuweel start op GSV’38 terrein

Een landjuweel is een oud begrip voor een samenkomst van schutterijen en gilden in de 13 e en 14 e eeuw. Aanvankelijk komt het uit het zuiden

van het land waar toen al elke 3 jaar een dergelijk festival werd gehouden. Al in de 15 e en 16 e eeuw waren landjuwelen de ontmoetingsplekken voor schrijvers, toneelspelers, dichters, dansers, troubadours, etc. Zo ook dus voor schutters en gildeleden. Een landjuweel werd in vroegere tijden altijd gehouden voor een prijs die door de overheid werd uitgeloofd bij wedstrijden. Zo’n prijs werd vandaag ook uitgereikt: Landjuweel Koning of Koningin van Gelderland.

In Gelderland kennen we het landjuweel al sinds 1950, in de schutterswereld. Zondag de 12e juni was Schutterij EEM Giesbeek organisator van het Landjuweel, een evenement dat nog niet eerder plaatsvond in het dorp Giesbeek en zeker niet op de velden van GSV’38.

Het Landjuweelconcours vindt eens per 5 jaar plaats en staat in het teken van demonstraties en wedstrijden. Maar liefst 18 Schutterijen en Gildens bezochten Giesbeek om deel te nemen aan dit mooie evenement. Vrijwilligers van zowel de schutterij als GSV’38 hebben er een mooi evenement van gemaakt op deze zonnige dag.