GSV JO12-1 vs. DVV JO12-1: Hi en sal hem sinen kase ende broot niet laten nemen!

Waar we ons vorige week helemaal rot schrokken doordat Tygo een zwart trainingspak droeg met iets van Centerparcs of zo erop gedrukt, werden we deze week een stuk vrolijker toen we de kleedkamer inkwamen. Die rode kleur past toch veel beter in een GSV kleedkamer! Je wilt toch gewoon bij de kampioenen horen?! Hoewel we zo af en toe nog wel sporen op technisch vlak terugzien in ons spel, is gelukkig de invloed en clubvoorkeur van één van de voormalige trainers al een beetje weggeëbd in onze geledingen. Ik ben ik z’n naam eigenlijk ook al een beetje vergeten… Heel af en toe zien we hem nog in het dorp lopen met een soort poedel in de zelfde kleur als dat zwarte trainingspak van onze keepert, weliswaar zonder de opdruk van een bungalowpark. Echter, met die laaghangende zon leek het net of RV11 toch even kwam kijken naar ons. Ja, warempel:’Het is um echt!’ Nou oké dan, laten we hem niet alleen maar op zijn clubliefde afrekenen, en toch waarderen dat ie er weer een xtje was. Kortom, een vrolijk begin van de dag. Het zonnetje schijnt, een selfie met oma Annie en lekker ballen.

Toen we vandaag het veld op liepen werden we iets minder vrolijk. Het had iets gevroren en er was helaas nagelaten om het veld mooi vlak te rollen. Helaas staat de term zelfinitiatief bij Ataro nog steeds niet in het woordenboek, en zal ons bestuur deze sportserviceloze organisatie wederom tot actie aan dienen te sporen. De vraag was: Hoe kunnen we met deze veldomstandigheden tactisch goed omgaan? Laten we eens proberen het probleem bij de tegenstander te leggen en niet voor onze eigen goal gaan pielen, werd het plan. Voorwaarde voor dit plan is wel dat je duels wint, fel op de bal zit en laat zien dat je er bent. Dat ging in de eerste helft van de wedstrijd niet helemaal zoals het uitgedacht was. De één had spierpijn aan de bovenbenen, de ander last van de lies en er zaten toch weer wat gapers in de kleedkamer. Kortom, de vereiste scherpte, de wil om te winnen, ontbrak. DVV liet mooi combinatiespel zien, bewoog goed zonder bal en was veel scherper in de duels. We mochten van geluk spreken dat we door goed verdedigen van onze achterste linie heel lang de nul konden houden. Toch gingen we met een 0-1 achterstand de kleedkamer in. Daar waar Emilio de Sousa Faria vorige week de pannen van het dak speelde, was het vandaag geen schim van dat niveau. Hij besloot de tweede helft dan ook te gaan keepen. Dit veranderde nog niet zo veel aan het spelbeeld. Daar waar Siebos zo’n enorme ontwikkeling door had gemaakt de laatste maanden, zagen we het vroegere sjoktempo weer een beetje terug. Daar waar Jens zijn snelheid en atletisch vermogen als kwaliteit heeft, was hiervan vandaag heel weinig zichtbaar. Daar waar Thomas altijd voorop gaat in de strijd, was dit vandaag helaas onvoldoende. Natuurlijk kun je eens zo’n dag hebben, dat teveel spelers onder hun normale niveau spelen, een echte offday dus. DVV bleef dus de bovenliggende partij en bouwde de voorsprong verder uit naar 0-3. In de tweede helft deden we het echter wel iets beter. Er werd in ieder geval weer wat meer gecombineerd, en we konden toch weer aansluiting vinden door een vrije trap van Jens en een prachtige combinatie van achteruit die eindigde in een doelpunt van Duuk, 2-3. Zouden we dan toch nog…? DVV gooide er toen nog een tandje bij in felheid en gingen daarin fysiek soms wel over het randje. Heintje Davids Willy Collina, die voor dit treffen weer van stal gehaald was, werd door deze felheid eigenlijk een beetje verrast en greep iets te laat in. De boys van DVV voelden deze ruimte en zochten de grenzen zichtbaar op. Er kwam toen toch nog wel wat emotie los. Jongens van deze leeftijd moeten nog wel een beetje bescherming genomen worden, toch? Natuurlijk nemen we Willy dit achteraf niet kwalijk want hij heeft al zoveel mooie wedstrijden gefloten voor onze jongens.

Hoewel het er vandaag niet echt veel waren, hierbij toch nog wat ‘hoogte’-punten;

Uiteindelijk is het zo dat we onze jongens weerbaarder moeten maken. Op de Paulusschool krijgen ze helaas alleen maar Kanjertraining, waar ze mee zouden moeten leren hoe je omgaat met pestgedrag en buitensluiten. Iets met zwarte, rode, witte en gele petten of zo. Het zou echter mooi zijn als kinderen ook weerbaarheidstraining zouden krijgen, waarbij ze zonder onsportief of gemeen te worden toch een duidelijk fysiek signaal af leren geven als de situatie daarom vraagt. Hi en sal hem sinen kase ende broot niet laten nemen, lijkt hier van toepassing! Een oude wijsheid bedacht door onze verre voorouders uut Grunn; Winschoten om precies te zijn. Vrij vertaald: Hij zal zich de kaas niet van het brood laten eten. Nou, helaas gebeurde dit vandaag wel en we gingen de kleedkamer in met een 2-4 nederlaag. In goede doen en met meer felheid had er ook vandaag meer ingezeten. We nemen dit weer mee in de trainingen van komende week. Het positiespel in een wat grotere ruimte en het goed aangaan van duels behoeven de nodige aandacht.

Gelukkig kunnen we het weekend toch nog vrolijk afsluiten als AJAX die Tukkers een poepie laat ruiken op zondag. Zullen we samen gaan kijken Jens?

Hasta la próxima!