FC Volendam – GSV’38, wat een affiche en toeval bestaat niet!

Het was verbazing en verwondering alom op zaterdagmorgen om 08.30 uur op Sportpark De Does. Twee teams van GSV’38 moesten zich verzamelen voor een oefenwedstrijd, onze JO10 en JO12.

‘Waar moeten we naartoe?’ ‘We gaan naar Volendam.’ ‘Waarom helemaal naar Volendam, er zijn toch zat clubs hier in de buurt?!’ We spelen tegen FC Volendam vandaag.’ ‘FC Volendam, dat is toch een profclub?’ ‘Dat klopt.’ ‘We spelen vandaag tegen FC Volendam en ook nog eens in het KRAS Stadion, hoe cool is dat?’ ‘Eééééécht, hoe dan?’ Nou dat zal ik je vertellen…

Ik neem jullie even mee terug naar 1907 toen een dame uit Italië als afgestudeerde kinderarts haar eerste kleuterschooltje oprichtte in San Lorenzo, een achterstandswijk in Rome. Deze dame had een aantal jaren gewerkt met kinderen met zowel fysieke als mentale stoornissen en bleek door het gebruik van heel goed doordachte hulpmiddelen deze kinderen enorm te stimuleren in hun ontwikkeling. Ze besloot dit toen ook met andere kinderen te gaan proberen. Wat heeft dit nou met voetballen en met een wedstrijd tegen FC Volendam te maken, zou je je afvragen? Nou, op het eerste oog niet heel veel, maar toch …

Deze dame was Maria Montessori, een echte onderwijsvernieuwer en daardoor een grote naam in de historie van onderwijs. Zij sprak al heel vroeg over voetbal, een quote van haar:

Tennis, voetbal en vergelijkbare sporten hebben niet als enige doel om een bal in beweging te houden. Deze sporten dagen ons uit nieuwe vaardigheden aan te leren – iets leren wat je nog niet kon. Het gevoel om je vaardigheden steeds verder te ontwikkelen zorgt voor het echte plezier in het spel.”

Dan gaan we een aantal jaartjes vooruit, namelijk naar 2011. Jullie hebben vast weleens van de naam Johan Cruyff gehoord? Een man die niet alleen bekend staat als Nederlands grootste voetballer alle tijden, maar ook om zijn enorm revolutionaire kijk op het voetbalspelletje. In 2011 startte hij een vernieuwing bij de mooiste club van ons land, die tijdens het schrijven van dit verslag net PSV weer van de mat heeft geveegd. Deze vernieuwing werd ook wel de “fluwelen revolutie” genoemd.

Plan Cruyff ging van start en hieraan werkten mee: Marco van Basten, Frank Rijkaard, Piet Keizer, Peter Boeve, Dick Schoenaker, Dennis Bergkamp, Wim Jonk, Tonnie Bruins Slot, Bryan Roy, Aron Winter om zomaar een paar namen te noemen. Er was ook nog een andere persoon betrokken bij het Plan Cruyff bij Ajax, nl. Ruben Jongkind.

Cruyff was geniaal in het bedenken van ideeën maar minder goed in het schrijven van plannen. Daarvoor werd Jongkind ingehuurd en toen ze druk bezig waren met hun hervormingen bij Ajax, kwam speler Jamie Lawrence over van Arsenal om zijn jeugdopleiding in Amsterdam te vervolgen. Jamie Lawrence kennen we ook nog van een Europa League duel tussen FC Trençin en Feyenoord, de uitslag ben ik even vergeten 😉. Jamie’s moeder had een sterke relatie met het Montessori onderwijs, heeft veel Montessorileraren opgeleid en werd daarna CEO van de door Maria Montessori opgerichte “Internationale Montessori Vereniging”. Haar enorme pedagogische en didactische ervaring zorgde voor zeer interessante gesprekken met de mannen die werkten aan Plan Cruyff en zo besloten ze bij AJAX zeer veel componenten uit deze 100 jaar ervaring in het onderwijs te gebruiken bij de talentontwikkeling.

Helaas wijzigde de koers bij AJAX en wilden ze weer weg van de sterk pedagogisch en didactisch getinte jeugdopleiding. Hier konden de oud spelers die onderdeel uitmaakten van Plan Cruyff zich niet mee verenigen en zij stopten, vertrokken of gingen wat anders doen. Zo ging Wim Jonk naar Volendam en werd daar hooftrainer. Hij nam Ruben Jongkind mee om de ervaringen die ze samen hadden opgedaan bij AJAX ook bij Volendam door te voeren.

Maar nu weten we nog steeds niet waarom wij afgelopen zaterdag in Volendam voetbalden…

Nou, ikzelf (jullie trainert) werk al bijna 15 jaar bij een bedrijf in Zelhem, de Achterhoek. Bij dat bedrijf (Nienhuis, in 2007 overgenomen door Heutink) ontwikkelen, produceren en verkopen we houten materialen voor het Montessori onderwijs wereldwijd. Hmmm, er begint al iets te dagen… of nog niet?

Tijdens een congres in Sydney ontmoette ik Ruben Jongkind. Hij hield daar ook een lezing, over een prachtig concept dat hij had ontwikkeld voor sport in Montessorischolen. Dit was iets wat hij had opgezet naast zijn werk bij AJAX. Ruben en ik raakten in gesprek over onze voetbalpassie en dit zorgde direct voor een klik. Ik deelde mijn ervaringen in de jeugd bij De Graafschap en hoe ik het als speler soms moeilijk had met het egoïsme onder de spelers, de rivaliteit en de competitie onderling. Hij vertelde over zijn werk bij AJAX. We besloten te gaan samenwerken aan de ontwikkeling van het sportconcept voor Montessorischolen…

Nu Ruben samen met Wim Jonk bij Volendam werkt, was de volgende stap een logische, dus…

… lang verhaal kort: FC Volendam – GSV’38 😉.

We kwamen rond 10.00 uur aan in Volendam waar we om 11.00 uur zouden starten met de wedstrijd. En ja hoor, de spelertjes van FC Volendam die overigens allemaal uit Volendam komen, moesten zelf de doelen het veld oprijden, de pionnen neerzetten en de warming-up verzorgen. Binnen ons team hebben we door deze verhalen ook al een aantal van deze componenten ingevoerd en het is prachtig om te zien hoe Moon en Bram dit inmiddels ook op de trainingen doen. Zeker omdat deze filosofie inmiddels ook bij De Graafschap (van Yuno en Iven) zijn intrede heeft gedaan. Een hele vriendelijke ouwe baas leidde onze wedstrijd, waarbij je hem echt niet kon verstaan als ‘ie tegen zijn dorpsgenoten sprak. De scheids leidde de gehele wedstrijd heel erg sportief.

We begonnen voortvarend aan de wedstrijd en, zoals we altijd willen, zetten we hoog druk. Bij Volendam speelden ze 3 – 3 – 1 en wij zetten daar aanvallend 2 – 4 – 1 tegenover. We zien dat het voor onze mannen soms nog wat lastig is om dan te schakelen van aanval naar verdediging omdat de man die je moet verdedigen niet altijd dichtbij je staat. Toch kwamen we door de druk naar voren op 0-1 voor, dankzij een doelpunt van Vince. Hij was, door de afwezigheid van Siebe, als vervanger met ons mee naar Volendam gereisd. Vince vormde een perfect koppel met ‘wie niet groot is moet slim zijn Sil’. Sil speelde echt fantastisch! Ook Volendam zette hoog druk in onze opbouw dus moesten we ook de inmiddels veel beter ontwikkelde voetbalkwaliteiten van Tygo gaan gebruiken als extra man in de opbouw. Toch maakt Volendam al snel de aansluitingstreffer 1-1 maar het was Emilio die de 1-2 op het scorebord zette. Volendam sloot wederom aan en maakte 2-2, 3-2 en zelfs 4-2 in deze wat mindere fase van onze zijde. Zouden we toch tegen een nederlaag aanlopen tegen dit goede JO11 team van Volendam? Gelukkig konden we door 2 doelpunten van Duuk, een doelpunt van Emilio en een doelpunt van Thomas uitlopen naar 4-6. Volendam deed nog wel iets terug (5-6) maar we trokken de overwinning over de streep mede door een aantal fantastische reddingen van onze eigen Remco Pasveer, Tygo 😉.

Tijdens de wedstrijd werd het thuisfront op de hoogte gehouden met filmpjes van de doelpunten dus het was bijna live-tv voor Siebe. Toen nog even bellen met zijn teamgenoten op het veld zodat hij er toch een beetje bij kon zijn.

De hoogtepunten:

De boys hebben echt fantastisch gespeeld, veerkracht getoond en ook weer veel geleerd, zoals Maria Montessori en Johan Cruyff het gewild zouden hebben. Wellicht kunnen we afsluiten met een one-liner van Cruyff:

‘Om te winnen, moet je één goal meer maken dan de tegenstander’.

Hasta la próxima