Spelregels

In het voetbalseizoen (2016-2017) zijn er door de KNVB weer een aantal spelregelwijzigingen doorgevoerd.
Onderstaande waren  de  belangrijkste veranderingen:

1). Aftrap.
De aftrap hoeft niet verplicht meer vooruit worden genomen. Dat komt de snelheid van het spel ten goede, omdat de bal vaak na een tikje vooruit toch achteruit wordt gespeeld om een aanval te starten.
2). Triple punishment.
Als de verdediger in het strafschopgebied een poging onderneemt of de mogelijkheid heeft om de bal te spelen, maar een overtreding maakt, is het een gele kaart. Dit omdat de straf anders te zwaar wordt geacht; namelijk een strafschop, rode kaart en een daaropvolgende schorsing. Bij duwen of vasthouden blijft de rode kaart intact. Gemene tackles van achteren blijven wel bestraft met een rode kaart. Buiten het strafschopgebied verandert er überhaupt niets, omdat er dan geen sprake is van een strafschop.
3). Strafschoppenserie.
Trainers krijgen de keuzevrijheid om tijdens de strafschoppenserie de volgorde te wisselen. Zo kan bij een vierde beslissende strafschop, de trainer besluiten die door nummer 5 te laten nemen.
4). Gele kaart en verzorging voor geblesseerde speler.
Een speler die een blessure oploopt door een overtreding waarvoor de dader geel krijgt, mag vanaf nu ter plekke op het veld worden verzorgd. Bij dergelijke overtredingen is er anders sprake van een dubbele straf: namelijk een blessure en met tien man verder spelen.

Documenten spelregels

Met ingang van seizoen 2017-2018 zijn er weer heel wat spelregels aangepast.Met de onderstaande documenten bent u geheel op de hoogte van de geldende spelregels:

Strafcodes

De tuchtzaken amateurvoetbal heeft vanaf het seizoen 2014-2015 het aantal strafcodes drastisch verminderd. Waar voorheen de scheidsrechter bij het invullen van het schriftelijke wedstrijdformulier nog kon kiezen uit 46 strafcodes; 20 voor gele kaarten en 26 voor rode kaarten, worden er nu bij gele en rode kaarten acht strafcodes welke gebruikt worden. Alle gele kaarten worden ondergebracht in één strafcode, voor de directe rode kaarten zijn er zes codes. Daarnaast is er de code ‘Overige overtredingen begaan door teamofficials.

De acht strafcodes zijn;
1).Gele kaart.
2).Onreglementair voorkomen van een doelpunt of ontnemen van een duidelijke scoringskans.
3).Ernstig gemeen spel (tijdens een duel om de bal).
4).Gewelddadige handeling (buiten een duel om de bal).
5).Beledigen.
6).Bedreigen.
7).Spuwen.
8).Overige overtredingen begaan door teamofficials.

De onderstaande video’s geven u misschien een duidelijker beeld weer van wat men onder de strafcodes verstaat.

Video’s
Video strafcode 2
Video strafcode 3
Video strafcode 4
Video strafcode 5
Video strafcode 6
Video strafcode 7
Video strafcode 8